Tempoyak goreng. Baru ni la Cekwa jumpa tempoyak goreng. Sebelum ni cuma tau makan sambal tempoyak mentah. Rupa-rupanya tempoyak goreng lebih sedap. Cekwa di ajar oleh kawan-kawan di Sarawak makan tempoyak goreng ni. Sekarang Cekwa dah semakin jatuh cinta dengan tempoyak goreng. Caranya cuma goreng dengan minyak, cili tumbuk dan ikan bilis sikit jangan lupa isi garam dan perasa.
2 comments:
Assalam CekWa,
Tempoyak goreng ni kalau campur dengan sesah ( udang kering yg besar tu, di sarawak aja ada ) lagi sedap sebenarnya, atau udang hidup pun sedap juga. Sayur miden ada kat semenanjung ni, kat tempat Kak Mah ni banyak, tapi orang kita sini tahu buat masak sayur manis aja, atau campur dengan bubur lambuk.
CekWa jangan lupa rasa juga bubur pedas, Kak Mah suka sangat bubur pedas, dulu arwah mak mertua Kak Mah suka sangat buat bubur pedas, campur keladi. Sedap.
terima kasih kak mah, nnt cekwa try cari bubur pedas pulak
Post a Comment