Saturday, July 23, 2011

Bila Ambuyat makan dengan Tempoyak, amenda rasenya?

Baru-baru ni terserempaklah dengan dua ekor ikan patin kat sini, oleh kerana lama dah tak makan member yang baik hati telah membelikan aku ikan tersebut supaya aku dapat masak dan bawak ke pejabat kerana ramai staf di sini yang teringin nak rasa masak tempoyak ikan patin. Maklumlah bekalan tempoyak dah ada, takanlah taknak memasak pulak kan.
Tengah-tengah masak teringat pulak nak makan ambuyat, kebetulan kalau nak makan ambuyat ni lawannya kena pedas-pedas dan masam-masam sikit. Terfikirlah pulak apa rasa agaknya kalau dimakan ambuyat dengan ikan patin masak tempoyak ni yak? Kami pun beramai-ramai mencuba gandingan baru tempoyak- ambuyat ni. Boleh tahan juga sedapnya...Aku rasa ni first time agaknya ambuyat dimakan dengan tempoyak ni. Siap buat sambal tempoyak lagi untuk menambah perisa. Jom layan gambar tempoyak ambuyat.......!!!!
                                                               Sagu dari pokok rumbia
                                                       Bancuh dengan air panas
                                            Kacau sampai likat jadi macam gam la kan.
                                       tu dia, ikan patin masak tempoyak, sayur paku dan ambuyat.
                                                Jom Makan .....Best!!!
Kena pandai juga menyepit ambuyat ni, setakat ni aku lom teror lagi bab makan dengan lidi pokok rumbia. Minggu depan kami bercadang nak adakan Pesta Ambuyat di pejabat. Bukan semua orang suka makan ambuyat ni sebenarnya. Ada orang kata macam makan gam hehehe...Lom cuba lom tau!

2 comments:

zulkbo said...

salam..
tak pernah di buat orang
mabuk pulak nanti..he he

CekWa said...

hehe, mujur tak mabuk kome makan!