Friday, March 18, 2011

Hipotensi!!

Bila dah berumur ni susah dah nak jaga kesihatan rupanya.
Aritu kolesterol tinggi, jadi kenalah jaga makan...bila dah jaga makan, penyakit lain pulak timbul...hipotensi!!!
Tekanan Darah Rendah. Sesetengah pakar mentakrifkan tekanan darah rendah sebagai tekanan darah sistolik (tekanan darah semasa jantung mengepam) kurang daripada 90 mmHg dan tekanan diastolik (tekanan darah semasa jantung berehat) kurang daripada 60 mmHg.


Tekanan Darah Rendah = Tekanan darah < 90/60 mmHg.


Sekiranya hanya salah satu daripada tekanan darah ini yang rendah (sama ada sistolik sahaja atau diastolik sahaja), tekanan darah anda tetap dikira rendah.

Cth: 115 ∕ 50 = tekanan darah rendah @ 85 / 70 = tekanan darah rendah

Masa gi check kat Hospital Beaufort pagi tadi bacaan memang 90/60, nak kira tidaklah rendah lagi, tapi simptom-simptomnya memang dah ada. Sejak seminggu ni selalu aje nak pitam terutama bila nak bangun dari berbaring atau duduk, selalu pening kepala, pusing mata.
 
Jadi seminggu ni rasa cukup penat, letih, tak bermaya! Harini Hari Jumaat lagi, syukur, boleh berehat dua hari............!
 
 Letih..letih...letihhh!!!!
 Muke letih dan penat yang di alamai sejak seminggu ni.........!!!!!
 Suasana kerja selama seminggu ni..........!!!
 Mboh jugak jadi gini sekali sekala.......!
Jadi  inilah masa untuk berehat ....................................behnye dpt berehat!!!!!
 
gambor dari google- takde kaitan pun gambor dengan entri kali ni...!

3 comments:

akuanakpahang said...

Payah blake kita nie kurus ngat susah.. gemuk ngat tak bagus juga... rendah darah bahaya tinggi lagi bahaya dah goner weh?

cemomoi said...

gitu le fitrahnya, makin berusia tisu badan pon dah tak kuat... setakat yang bule kita jaga le kesihatan ketnya dah sakit besanya baru kita tahu nilai nikmat sihat

Anonymous said...

Banyakkan bersabar dan bersederhana dalam semua hal ok.
jaga diri hiasi peribadi alrgt sis!.