Tuesday, April 13, 2010

Pahala & Neraka Bagi Seorang Wanita.


gambar sekadar hiasan.
1.Seorang wanita yg solehah adalah lebih baik daripada 70 para aulia atau lelaki soleh.

2.Seorang wanita jahat akhlaknya lebih buruk drp 1000 org lelaki yg buruk akhlaknya.

3.Apabila seorg suami pulang dlm keadaan gelisah dan tidak tenteram, isterinya menghiburkannya, ia dapat pahala separuh jihad.

4.Apabila sorang wanita tidak dapat tidur malam kerana melayani anaknya yg sakit , Allah SWT memberinya ganjaran sebagai memerdekakan 20 hamba sahaya.

5.Apabila tidak dpt tidur malam kerana menyusukan anaknya, maka Allah SWT mengampuni segala dosanya dan ia dianugerahkan pahala 12 tahun ibadat.

6.Apabila seorang wanita menyapu rumahnya sambil berzikir, Allah SWT akan memberi pahala spt menyapu sekitar Kaabah.

7.Apabila wanita mengerjakan solat, berpuasa dan menjaga amanah suaminya, Allah SWT akan memberinya memasuki syurga melalui mana2 pintu yang disukainya.

8.Apabila wanita hamil sehingga melahirkan anak Allah SWT akan memberinya pahala bagaikan ia berpuasa disiang hari dan solat sepanjang malam.

Keredhaan Allah terletak pada keredhaan suami.
Hadis sabda Rasulullah SAW ketika baginda Israj Mikraj, baginda melihat ramai penghuni neraka daripada golongan wanita. Apabila ditanya mengapa sampai berlaku demikian baginda menjawab:
"..kerana wanita ini sering kufur nikmat dlm kehidupan suami isteri, walaupun suami melakukan banyak kebaikan, tetapi satu saja kesalahan suaminya sudah cukup dijadikan bahan untuk terus diungkitnya.."

1 comment:

zulkbo said...

salam..
terima kasih mengingati..
entri yang menarik...